in september 2019 heeft Microsoft een visie gepresenteerd met de naam de “New Commerce Experience”. Wat houd deze “New Commerce Experience” nu precies in?
Het zal de meeste Microsoft Partners niet onbekend in de oren klinken, de visie van Microsoft:
“Empower every person and organization on the planet to achieve more”.
Om voor “every person and organization” echter de digitale transformatie zo gemakkelijk mogelijk te maken moesten er wat dingen veranderen. Klanten gaan steeds vaker zelf op zoek naar nieuwe diensten en oplossingen en dat moet dan zo gemakkelijk mogelijk aan te zetten zijn.
Vandaar de veranderingen met deze “New Commerce Experience”, wat als visie heeft “To help customers digitally transform by making it easier for them to buy and manage cloud services through a streamlined digital customer agreement, consolidated management portal, and enhanced invoicing and cost-management capabilities.”
Als ik dat heel kort samenvat: Microsoft wil dat Cloud diensten/oplossingen voor klanten en partners net zo gemakkelijk wordt als de app store van je telefoon. En dat was voor deze “New Commerce” met alle verschillende mogelijkheden om licenties te kopen en de verschillende overeenkomsten niet mogelijk.
Met de “New commerce experience” wil Microsoft de drie volgende dingen realiseren:
1) Consistente set van producten en diensten van Microsoft en/of Partners
Naast de bekende Microsoft Cloud diensten (Office 365, Dynamics 365, Microsoft Azure) word het dus mogelijk om ook partner oplossingen en diensten af te nemen. Microsoft ziet drie mogelijkheden waarop een klant dat kan afnemen; dat kan zijn via het partner kanaal (Partner-led), doordat de klant zelf op zoek gaat (Self-service) en een oplossing afneemt of door contact met Microsoft.
Vandaag de dag zijn daar nog verschillende portalen voor zoals de Azure Marketplace, AppSource, Commercial Marketplace maar uiteindelijk zal dat allemaal in 1 portaal samenkomen (daar zal nog wel wat tijd overheen gaan maar Microsoft loopt met dit soort dingen altijd erg voorop).
Onderdeel van deze strategie is ook de overgang van het Azure abonnement naar het Azure Plan.
2) De 1 overeenkomst die alles dekt (De Microsoft Customer Agreement).
Om deze visie mogelijk te maken is het ook noodzakelijk dat de voorwaarden, rechten en plichten duidelijk zijn. Op dit moment zijn er vanuit Microsoft verschillende manieren waarop licenties en abonnementen kunnen worden afgenomen en daarbij zitten dan weer aparte overeenkomsten.
Dit wordt dus 1 agreement ongeacht hoe je iets afneemt en dat is deze nieuwe Microsoft Customer Agreement.
Wil je op dit moment licenties of abonnementen afnemen via het CSP programma dan is daarvoor de acceptatie van de Microsoft Customer Agreement verplicht. Hoe je dat kunt doen en meer informatie vind je hier.
Uiteindelijk wordt dit de enige agreement voor alle licentie vormen.
Je kan de Microsoft Customer Agreement zelf hier inzien. (even land en taal kiezen).
3) Verbeteringen in inzichten en kosten
Als laatste zijn er een aantal handige verbeteringen mogelijk gemaakt om inzichten te krijgen in de verschillende abonnementen en de kosten daarvan. We zullen in de toekomst daar nog een aparte blog post aan wijden.
Microsoft Partner Agreement
Niet direct onderdeel van de New Commerce visie maar Microsoft heeft nu ook 1 agreement voor de Partners. Partners dienen deze nieuwe Microsoft Partner Agreement (MPA) ook zo snel mogelijk te ondertekenen. Meer informatie daarover vind je op deze blog post [Link volgt].
Ik hoop dat in deze blog de belangrijkste onderdelen van de “New Commerce” wat duidelijker zijn geworden. In de volgende blog posts zullen we wat verder ingaan op de verschillende onderdelen.
Bedankt voor het lezen!
Mr CSP.
1 thought on “Wat is de Microsoft New Commerce Experience?”
Comments are closed.