Microsoft levert goed werk als het gaat om allerlei verschillende portalen die er waren voor partners samen te brengen in 1 omgeving: het Microsoft Partnercenter.
In deze blog kijken we naar de verschillende mogelijkheden van Partnercenter en hoe je er voor kunt zorgen dat je het maximale uit Partnercenter haalt. We lopen langs de verschillende opties die je kunt aanzetten en hoe je dat doet.
In de afbeelding hierboven zie je een Partnercenter menu waarin alle opties die nu beschikbaar zijn vermeld zijn. Als je zelf Partnercenter gebruikt maar je mist bepaalde opties dan is dat omdat je deze nog niet hebt ingesteld of je daar (nog) niet de rechten voor hebt (zoals bijv. Incentives! Komen we op!).
We beginnen met MPN. MPN staat voor het Microsoft Partner Network, en in dit menu beheer je de Microsoft Partner voordelen.
We gaan niet elke optie hier aflopen maar onderdelen als de Microsoft Gold en Silver Partner competenties worden hier beheerd. Het grote verschil met de nieuwe MPN omgeving in Partner Center is dat er hiervoor wordt ingelogd met een zakelijk account, een Azure Active Directory account wat gekoppeld is aan een tenant. Voorheen was dit altijd en LiveID (Hotmail.com, Outlook.com etc adres). Voor verschillende competenties is het ook vereist dat de partner mensen in dienst heeft met behaalde Microsoft certificeringen. Deze mensen moeten zich ook koppelen aan deze omgeving zodat er aan deze vereisten kan worden voldaan.
Als je een kleine partner bent die niet direct voor een Gold of Silver status wil gaan kan ik je zeker aanraden om onder “Aanbiedingen voor leden” het Microsoft Action Pack aan te schaffen. Dit geeft je direct toegang tot een aantal handige (cloud) abonnementen en licenties die je zelf kunt inzetten en testen.
Partners kunnen meerdere tenants gebruiken en het kan dus zijn dat het beheer van het MPN in een andere tenant wordt gedaan en dat je deze optie niet hebt terwijl je wel bijv. de optie CSP hebt. Je kunt deze omgevingen dan ook koppelen onder de instellingen.
CSP, Oftewel het Cloud Solution Provider Programma.
De opties voor het CSP onderdeel zijn afhankelijk van hoe je de licenties inkoopt. Alle verschillende manieren worden hier uitgelegd.
Een CSP Direct partner (linkerdeel) heeft wat extra opties rondom verkoop en facturering, bij een CSP Indirect Reseller is deze functionaliteit te vinden in het dashboard van de partij waar ze inkopen (CSP Indirect Provider) dus deze ontbreekt hier.
Indien je niet de optie hebt voor CSP dan kun je deze toevoegen door te gaan naar deze website (US) en daar dan uiteindelijk via deze link te onboarden in het CSP Indirect Reseller programma.
Soms denken partners dat het CSP Direct programma beter is maar dat is zeker niet het geval. Je moet daarvoor veel meer regelen dan via een Indirect Provider en er zijn ook veel zwaardere eisen aan het Direct programma. Voor Microsoft maakt het geen enkel verschil of je via het CSP Direct of CSP Indirect inkoopt. Aan alle transacties word namelijk je MPN nummer gekoppeld waar dan weer je incentives aan gekoppeld zijn. Het is dus belangrijker om dat goed in orde te hebben dan Direct vs Indirect te overwegen. Zorg ook dat je Partner Admin Link overal goed inricht.
Je logt dan in met je Global Admin account van de tenant waar je nu ook MPN en Partner Center op gebruikt. Vervolgens kun je dan bij je Indirect Provider de link opvragen om hun als leverancier toe te voegen onder het kopje “Indirect Providers”. Je kunt meerdere Indirect Providers toevoegen en daarmee verschillende klanten bedienen.
Klik je op het tandwiel rechtsbovenin en dan “Partner instellingen” dan kun je onder “Resellerprofiel” ook zien dat de “Status van de Indirecte reseller” nu op Actief staat.
In dit screenshot zie je ook dat deze partner zojuist de Microsoft Partner Agreement ook heeft ondertekend.
Het volgende onderdeel is “Verwijzingen”.
Dit is een belangrijk onderdeel omdat je hier een profiel kunt aanmaken wat op de Microsoft Partner pagina zichtbaar wordt. Je begint daarvoor op het kopje Bedrijfsprofiel, en maakt een nieuw profiel hier aan.
Je upload hier je logo, geeft een beschrijving van je organisatie en in welke gebieden je expertise ligt, welke klant grootte je je op richt etc.
Deze informatie is dan weer te vinden door klanten op deze website. Voer je daar een plaats in, grootte van de organisatie en wat voor services / expertise je zoekt dan komen daar de partners die dat hebben ingevoerd als resultaat terug.
Aanmaken van het bedrijfsprofiel:
Resultaat wanneer je zoekt op Amsterdam, Kunstmatige Intelligentie:
Klikt een klant hier op een van deze partners en vult hij het contact formulier in dan verschijnt dat dus in Partner center | Verwijzingen | Overeenkomsten | Postvak in. Probeer dat zeker een keer uit zodat je weet hoe dit werkt. Daarna is het dus belangrijk om dat Postvak In ook te controleren (en er voor te zorgen dat het e-mail adres wat op Partner Center staat werkt want daar wordt het ook naar toe gemaild).
De laatste optie die we hier nu behandelen is Incentives. Microsoft geeft extra incentives op specifieke workloads of als er klanten worden toegevoegd. Dit zijn natuurlijk geen enorme percentages maar alles bij elkaar kan dit toch wel oplopen en laten liggen is zonde.
De meeste partners zullen echter het kopje Incentives niet hebben en dit is omdat je deze mogelijkheid eerst aan een gebruiker moet toewijzen!.
Standaard is dit dus niet zichtbaar, ook niet voor een global admin.
We gaan daarvoor in Partner Center naar het tandwiel rechts bovenin, klikken op “Instellingen voor Partners”. In dat scherm klikken we in de linker kolom op het kopje Gebruikersbeheer.
Maak hier een nieuwe gebruiker aan, of zoek een bestaande gebruiker op die de incentives gaat beheren. Onder het kopje Rollen en Machtigingen vink je nu aan dat deze gebruiker ook de Incentives mag beheren. In het screenshot hieronder heeft de gebruiker alle rollen maar het kan ook zijn dat je een
financiële persoon enkel de Incentive rechten geeft.
Nadat je dit hebt aangezet moet je even geduld hebben totdat deze rechten zijn doorgevoerd, meestal is dat binnen het uur maar mocht het niet zichtbaar zijn na het opnieuw inloggen moet je nog iets langer wachten. Zodra de optie beschikbaar is ga je naar Programma’s en zorg je ervoor dat de organisatie in alle programma’s die van toepassing zijn enrolled. Je kunt dan ook je bank profiel aanmaken waar de Incentives naartoe moeten worden overgemaakt. Vanaf dat moment kun je als organisatie ook de incentives krijgen.
Ik hoop dat je hiermee als partner wat meer mogelijkheden van het Partner Center hebt ontdekt en dat je zo alles goed kunt instellen. Mocht je nog vragen hebben laat een bericht achter op dit artikel en dan komen we daar snel op terug.
Bedankt voor het lezen!
Mr CSP.