In deze blogpost kijken we naar de basis scenario’s hoe je als Microsoft partner abonnementen / licenties kunt inkopen via het CSP programma. Tevens zullen we hier een aantal scenario’s en uitzonderingen duidelijker maken. We gaan in deze blogpost niet verder in over het CSP Programma zelf, daarvoor kun je in deze blog lezen. Om deze blog goed te kunnen begrijpen is een minimale kennis van abonnementen, licenties en tenants aan te raden, en als je nog niet bekend bent met de verschillende partner modellen kijk dan hier.
Microsoft heeft op 1 September 2019 een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd (New Commerce, Microsoft Partner Agreement, Microsoft Customer Agreement) waarmee Microsoft het mogelijk gaat maken dat klanten rechtstreeks oplossingen van Partners gaan vinden en afnemen.
Een partner kan via het CSP programma licenties en abonnementen voor Microsoft Cloud producten afnemen. Via CSP kun je sinds 2019 ook Windows Server, Windows 10, SQL Server etc licenties afnemen.
Nieuw (en een eerste resultaat van de “New Commerce” implementatie) is dat je als partner nu ook al diverse derde partij oplossingen in Partnercenter ziet staan onder “Producten toevoegen”.
We onderscheiden twee soorten Microsoft abonnementen in CSP:
1) Abonnementen op basis van gebruikers licenties en
2) Abonnement met Services op basis van gebruik.
Bij 1) hebben we het over licenties die we toewijzen aan een gebruiker zoals bijv. Office 365, EMS, Intune, Project, Visio, Dynamics 365, Windows 10 maar ook dus Windows Server, SQL Server, etc. Bij 2) Hebben we het over Azure abonnementen.
Laten we voor deze verschillende abonnementen eens kijken naar de mogelijkheden:
1) Abonnementen op basis van gebruikers licentie(s)
Wanneer je als partner gebruikers licenties wilt inkopen is de eerste vraag of de licenties voor eigen gebruik zijn of dat je deze gaan door leveren naar een eindklant.
Zijn de licenties voor eigen gebruik en ben je zelf al CSP Direct partner? Dan kan je geen licenties aan jezelf leveren (of aan affiliates, of aan andere partners). Indien je geen CSP Direct partner bent en je hebt licenties voor jezelf nodig dan kun je de licenties inkopen bij een andere CSP Direct partner of een Multitier partner (Kijk voor een overzicht van multi-tier en indirect CSP partners hier), maar dus niet bij een CSP Indirect Provider (Distributeur). CSP Indirect Providers kunnen enkel aan een Microsoft partner leveren die de licentie dan weer aan een eindklant levert.
Bij eigen gebruik wordt je als partner de eindklant en dat is niet toegestaan. (Dit alles staat in de Microsoft Partner Agreement)
Het meest standaard scenario zal echter altijd zijn dat een partner de licenties wil leveren aan zijn eindklant. Dit is voor het CSP programma ook de enige optie want ook verkoop aan een andere partner is niet toegestaan. Deze partner zal zelf zijn licenties moeten inkopen bij een CSP Indirect Provider voor zijn eindklanten. Er is nog een uitzondering indien de licenties worden ingezet op een RDS server gezet op Shared Hardware (Zie daarvoor deze blog).
Dan rest alleen nog de vraag waar je de licenties wilt inkopen. Voor de meeste Microsoft Partners zal de inkoop via een Indirect Provider (distibuteur) gaan. Microsoft raad partners dit ook aan omdat de Indirect providers al ruim ervaring hebben van de complexiteit van de CSP billing en evt. self-service systemen. Wil je als Microsoft partner in aanmerking komen voor het CSP Direct model dan zijn er verschillende eisen om rekening mee te houden zoals een verplicht Microsoft Support contract, een jaar omzet in Microsoft Cloud van meer dan 300k US $ en je levert specifieke cloud oplossingen. Daarnaast dien je als Microsoft Direct partner voor billing / self-service systemen te zorgen.
2) Services op basis van gebruik
Bij Microsoft Azure lijkt het allemaal wat complexer maar het valt eigenlijk reuze mee. Laten we bovenaan beginnen, als Partner wil je een Azure abonnement inkopen. De eerste vraag is dan of je daar een oplossing op gaat bouwen of dat je dit abonnement gaat door verkopen. Bij het door leveren van het abonnement kan dit alleen aan een eindklant, net als in het scenario voor gebruikers licenties, is het niet toegestaan om het abonnement aan een andere partner te leveren (Er zijn specifieke scenario’s waar dit wel mogelijk is en deze partners hebben daarvoor een Azure CSP Indirect Provider contract gekregen.) In de meeste gevallen geld echter, net als hierboven, dat de partner altijd zelf het abonnement moeten inkopen.
Wanneer je als partner een oplossing gaat bouwen voor eindklant(en) dan hebben we daar twee mogelijkheden. De eerste is wanneer je een ISV’s partner (Independent Software Vendor / Developers / Ontwikkelaars) bent die 1 grote oplossing bouwen in 1 tenant waar alle klanten gebruik van maken. Op dat moment koop je 1 Azure abonnement, bouwt daar een oplossing op en de klanten loggen hier op in. In dit geval ben je eigenlijk een eindklant, en net als hierboven, kan je dan het Azure abonnement inkopen bij een andere LSP, CSP Direct of Multitier partner, maar niet bij een CSP Indirect Provider. Voor CSP direct partners is het WEL mogelijk om Azure aan jezelf te leveren mits je daarvoor de “Azure Shared Services” optie inricht, dit gaat dan op een aparte tenant en daar krijg je geen korting of incentives over.
De andere mogelijkheid is dat je als partner een oplossing hebt gebouwd die je dan voor elke klant in een eigen tenant plaatst. Dit is het meest ideale scenario om wel in CSP in te kopen omdat je dan bijv. via de API mogelijkheden het aanmaken van de tenant, Azure abonnement erin plaatsen en deployment van de oplossing totaal kunt automatiseren.
Dan komen we bij het Direct of Indirect inkopen. Daarvoor is hetzelfde als hierboven van toepassing: Koop het in bij een Indirect Provider. Zij hebben ook de expertise om je te helpen met Azure oplossingen.
We hopen dat deze blog het duidelijker maakt op welke manier en hoe je als Microsoft Partner abonnementen via het CSP programma kunt inkopen.
Dank je wel voor je bezoek!
Mr CSP.
2 thoughts on “Microsoft CSP abonnementen inkopen”
Comments are closed.